Olavstipendet tildeles Ragnhild Annie Fuglseth

Olavstipendet for 2022 tildeles Ragnhild Annie Fuglseth, sokneprest i Eide menighet, og hennes prosjekt «Digital ekklesiologi: En studie av menighetens Facebook-side».

Olavstipendet for 2022 tildeles Ragnhild Annie Fuglseth.

Ragnhild Annie Fuglseth ønsker å undersøke hvordan lokalmenigheter fremstiller seg på Facebook-sidene sine, og hva dette kan lære oss om å vær ei nærværende digital kirke etter pandemien.

@eidepresten

Ragnhild Annie Fuglseth har vært sokneprest i Eide menighet i Møre siden 2012. Siden da har hun også administrert menighetens Facebook-side. Under pandemien opprettet hun en egen presteprofil, @eidepresten, på Facebook og Instagram, som hun driver aktivt. I tillegg opprettet og administrerer hun en felles Facebook-side for alle menighetene i Hustadvika kommune. Hun er opptatt av hvordan menigheten oppfattes i lokalmiljøet, at alle skal få oppleve at de hører til i menigheten, og ser på satsningen på sosiale medier som en del av dette.

Olavstipendet

Olavstipendet ble opprinnelig opprettet av kirkedepartementet for å øke kunnskapen om kirkens rolle i samfunnet, og for å styrke kirkens kompetanse for å løse dens oppgaver. Stipendet skal tildeles prester i tjeneste som ikke er innenfor et tradisjonelt etter- og videreutdanningsløp, som vil fordype seg i tema som kan bidra til utvikling av praktisk-teologisk kunnskap og kunnskap om praktisk prestetjeneste. Stipendet er på til sammen 100 000,-, samt frikjøp fra jobb i ett år, og kan tildeles én person eller deles på to. 

Digital kirke i koronanes tid

I utlysningen av Olavstipendet for 2022 ønsket Bispemøtet søknader innen alle praktisk-kirkelige eller –teologiske temaområder. Samtidig ville Bispemøtet særlig imøtese prosjekter som tematiserer kirkens nærvær gjennom digitale medier i koronaens tid: «Koronapandemien har satt sitt preg på alle deler av samfunnet, så også på kirken. Da nedlukkingen ble en realitet i mars 2020, måtte alle lag av kirken forholde seg til det og tenke nytt om hvordan vi nå kunne være kirke. Raskt vokste det fram et omfattende digitalt kirkelig nærvær på Instagram, Facebook, TikTok m.m. både nasjonalt og lokalt (…) Hvilke erfaringer har man høstet på godt og vondt gjennom koronapandemien? Hva har fungert godt og hva har ikke fungert? Hva har det hatt å si for det å være kirke at vi i større grad har måtte ta i bruk digitale hjelpemidler? Hva er det og hva er det ikke å være kirke digitalt? Hvordan har liturgien, teologien, menneskemøtene og innholdet i det vi vil formidle blitt påvirket av et alternativt nærvær? Hva kan vi ta med oss videre?» (fra utlysningsteksten).

LES MER: Dette er Olavstipendet

Menigheters facebooksider

Ragnhild Annie Fuglseth tildeles støtte til et prosjekt som Bispemøtet mener er aktuelt og relevant inn i kirken og prestens daglige, praktiske arbeid i menigheten, og som treffer utlysningsteksten godt. Hun vil undersøke en gruppe menigheters Facebook-sider over en viss periode. Hun spør om det finnes en digital ekklesiologi, og vil undersøke hvilke verdier som er i spill, og hvordan kirkens fysiske og digitale identitet henger sammen. Hun ser det digitale nærværet under pandemien som interessant, men ønsker primært å se på den faglige bruken av sosiale medier i en normalsituasjon. Med dette ser Bispemøtet at hun vil bidra med faglige perspektiver til menigheters bruk av sosiale medier, som kan skape en større refleksjon rundt hva det vil si å være en nærværende digital lokalmenighet.

Kontaktinformasjon for Bispemøtet

Besøksadresse:
Kirkens Hus, Rådhusgata 1-3, Oslo

Åpningstider resepsjon:
Mandag-fredag
kl. 08.30-15.30 (15.00)

Postadresse:
Bispemøtet
Postboks 799 Sentrum
0106 Oslo

E-post: bispemotet@kirken.no
Tlf: 23 08 12 00

Telefontider:
Mandag-fredag
kl. 09.00-15.00

Ansvarlig redaktør
Emil Tan Engeset

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"